Groeit het bord of…. krimpt de belettering?

Veenendaal Reclame

Groeit het bord of…. krimpt de belettering?

auto reclame

De ene folie is de andere niet.  Bij het afgeven van een offerte voor belettering van bijvoorbeeld een bordje van 40 x 60 cm is het makkelijk om een bodemprijs af te geven op basis van een goedkope folie.  Maar wat als dat bordje langer dan 6 maanden gebruikt gaat worden?

Grote kans dat de klant dan te maken krijgt met het titelscenario.  Zie hierboven.  Dat “snel”  een offerte doen we dus niet ff.  Even doorvragen wat de toepassing is, kan in de toekomst een hoop ergernis voorkomen.

Er zijn diverse soorten plakfolies. Een betere benaming is: zelfklevend vinyl.  Het vinyl is in veel kleuren leverbaar, Op de rugzijde is een lijmlaag aangebracht. Elke folie heeft zijn eigen prijsniveau.  Het vinyl kan op 2 manieren tot een egale vlakke film wordt gemaakt: gekalandreerd of gegoten. Momomeer of polymeer zegt iets over de kwaliteit van het vinyl zelf.

Veenendaal Reclame Signmakers gebruikt de  volgende soorten folie:

  • Monomeer gekalandreerd zelfklevend vinyl

Deze folie kan 1-3 jaar buiten gebruikt worden.  Het is goedkoop, maar het krimpt al snel.  Gebruik van dit materiaal eigenlijk alleen op vlakke en niet gebogen ondergronden.

  • Polymeer gekalandreerd zelfklevend vinyl

Dit is een folie met een levensduur van 3-5 jaar bij buitengebruik.  Deze folie wordt praktisch altijd voorzien van een transparant mat- of glanslaminaat. Het laminaatfolie zorgt bij geprinte afbeeldingen voor bescherming tegen schuren en het biedt tevens UV-bescherming.

Deze folie krimpt niet tot nauwelijks, gaat langer mee en is daardoor ook wat duurder dan de eerder genoemde monomeer folie.

  • Polymeer gegoten zelfklevend vinyl

Deze folie gaat in weer en wind 5-8 jaar (en in de praktijk veel langer zelfs) mee.  Daarbij helpt ook de toegepaste laminaatfolie een handje.

Het materiaal wordt gebruikt om heel grote stickers op auto’s te monteren of om een auto compleet te wrappen.  Wrapping wordt tegenwoordig veel toegepast.

Polymeer vinyl  is de duurste soort folie, maar behoort kwalitatief dan ook de top. En zelfs binnen deze folies zijn er kwaliteitsverschillen.  Dat komt met name voor rekening van de toegepaste lijmsoorten.  We gebruiken uitsluitend bewezen kwalitatie hoogwaardige Avery en 3M folies

Na de uitleg van het bovenstaande kun je denken dat het allemaal duidelijk is, en hoe het komt dat een bord lijkt te groeien.  Er zijn nog veel meer factoren van invloed…  Maar daarover in het volgende blog meer.